Thursday, November 1, 2012

Solat vs Makan

Emm walaupun mengantuk sudah sy nak curi masa jgak utk tulis blog ni bukan apa nak same share n jdkan pengajaran je di masa akan datang..:)

Semalam department tempat kerja ade uat dinner i.e. makan2 la sikit sponsor by departmentla..Sebanrnya ia mmg dah jadi tradisi setiap tahun so tempat yg dipilih tahunni ialah Saisaki Restaurant @ Wisma UOA II..Pernah dgr x?haa meh sy letak ckit gbr die...



Dengar nama Saisaki ni mulala aku takut..halal ke?huhu hati memang dah berbelah bahagi nak pg ni..tp nama dah bagi...So dinner tu start pukul 6-10pm.. Lagi satu risau macamna nak solat nanti ada surau tak kat sana?Nak pergi naik apa balik nanti macamana?So sy pun bertawakal mintak petunjuk dri Allah..Fatwa hati kata xpayah pergi tp ada suara kata pergi nafsu kot huhu makan free katekan. Biasala syni org kampung je xbiasa makan beria2 ni...

So bila tiba masanya memang dah tekad xnak pergi sbb rasa berat hati sangat nak pergi..Tiba2 bos pulak datang tanya sbb tengok dekat pukul 630pm sy still kat office tup2 sy terus jawab pergi huhu kawan2 yg lain yg still ada kat office pun desakla suruh pergi ajak pergi sekali. So apa lg sampaila di restoren tu akhirnya..:(

Bertolak dalam pukul 7pm so tau2 la ye Jalan Pinang tu waktu2 gini hujan plak tu memang jammed la..asyik2 tengok jam risaula magrhrib dah masuk dahla waktu pendek. Dorang mmg nak pergi b4 magrib. Sampai2 dah dlm 735pm...Apa lg dalam fikiran nak cari surau jela..Dah masuk dlm restoren tny waitress dia pun bg instruction yg xclear tp tryla follow...pastu tanyala kwn2 yg dah sampai kot2 dorg dah sembahyang..Kebanyakannya jawab xtaula..xpasti..Ya Allah sedih sgt bila saudara seagama sendiri meletakkan solat no 2..kalau sempat/mudah buat tp kalo susah/xsempat xbuat..Nauzubillah.. Masing2 sibuk menjamu nikmat makanan enak yg Allah bg tanpa segan silu dgn tidak menunjukkan rasa syukur pd Allah..Apa lg masa tu sy dgn sorg kakak ni terusla keluar cari surau xkira janji solat..cari2 punya cari alhamdulillah jumpa jugak suraunye..surau punyala cantik complete gitu. Tp itula nak dengan xnak je...

Sepanjang kat kedai tu memang takut nak makan lagi satu memang I xsuke makanan2 mentahni..So mkn buah minum air2 mkn gitu jela just penuhkan attendace. Sy ada emel Saisaki nk tanya bekenaan isu halal ni. So anda nilaila sendiri yea..

Emel:

Do you have certificate Halal from JAKIM?

Answer (from admin):


We are a PORK FREE Restaurant. All our ingredients from meat to chicken are from halal suppliers.
We do not hold a JAKIM halal certificate Because we do sell alcohol(Sake) and Beer in the premises.  
Lastly, all of our outlet are run by Muslim Head chefs. with their assurance we have open our doors to all races.
If you wish further verification via call i can ask our chefs to call you. 

4 comments:

  1. Salaam.. akk.. tqvm for the sharing.... semoga Allah pelihara...

    ReplyDelete
  2. Nice blog that you have and good writing, continue and keep up a good work, sesekali boleh lepak kat blog saya korean fashion have a nice day...

    ReplyDelete
  3. hai. nak tanya surau tu kat tingkat berapa? saya pun tgh risau benda yg sama ada dinner kat situ nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Em xingatla tp kena jupe guard sbb actually surau tu utk staff je guard akan bukakan gate nt.

      Delete