Saturday, December 31, 2016

KL Hop on Hop off

Ok semalam sempena end of 2016 which is 31.12.2016 me & hubby selongkarla tiket2 yg beli dekat matta fair..oh my god tiket zoo negara expired dah expired on 02.12.2016 sygnye makk oiii tp what to do..cuai punye pasal... Ok xpe..move on kk..so we decided nak naik bus 2 tingkat seem that kids very excited bile tengok bus kan. Kami beli kat matta fair murahnye kalau xsilap dlm rm12 per person, adult. Tp harga sebenarnye rm45..giler mahal tp I think berbaloi sbb pusing 1 KL n boleh gune 24 hours. Semua stop about 20+++ xingat. Mmg sehari jugakla naiknye. Kami naik start pukul 1 di stop National Mosque sbb situ parking free. Naikla kami bus tu 2 tingkat berbumbung..naik jela ingat nak yg open air. Mula2 bosan giler sampaila kat stop P Ramlee I noticed bau busukkk gilerrrr... Alamak who's shit?? Of coz one of my son, Ayash beyak.. Adoi kenala drop kat next stop which is Aquaria. Masukla kami kat KLCC around 2.30 pm, so alang2 solat n makan la kat situ. Si Harraz Sufi ni kan super active bukannye nak jalan slow2 pegang tangan pon xtanak. Lari2 punye lari tersadung plak n pecah bibir huhu. Berdarah kot seram betul.. Ayash oohh ayashh. Tp besela uollss sekejap je nangis then sambung balik berlari.. Apepun lepas tu kitaorg naik balik dpt bus xde bumbung. Penuh. Berdiri je kat tangga. Pastu Ayash plak nak susu terpaksa drop di Pusat Kraft sekejap. Dah isi minyak kami sambung balik naik bus.. Alhamdulilkah dapar jgak duk kat atas xberbumbung.. Best! Budak2 pon happy. Pengembaraan kami berakhir pukul 6 pm.. Fuhh penat. Kat bawah sy belanja pic sikit naa..

Thursday, April 23, 2015

Berpantang sendiri

Assalamualaikum semua... Harini hari ke-31 berpantang di rumah sendiri. Berpantang tanpa pantauan org tua ni mmg mencabar tambah lg sy ni jenis suke makan..alahai mcmanela nak kurus balikni. Mak sy cume datang cini dlm 2 minggu je pastu dah balik kg dah. Takut rumah tu lari katekan hihi so mase 2 minggu pertama tu mmg disiplinla bertunku, mandi serum, berbengkung. Mak tlg mandikan baby & tlg masakkan so senang sikitla. Lepas mama dah balik seminggu pertama ok lg bertunku pastu mcm xkonsisten dah on n off. Bukan ape kdg2 lupe kdg2 xsempat yela nak layan adik n nak masak lg etc. Tupun nasiib baik abi ade cuti blehla tlg tgkkan khaleef, lately si abg asyik merengek je. So sepanjang berpantang sendiri ni byk jgakla curi makan antaranya nasi arab, burger, karipap, kuih apam hehe Tp tupun lepas 3 minggu dahla. Kalo mama tauni masak kena bebel.. Mase awal2 minggu pertama mmg makan bubur je + ikan masin/ikan bakar. Selain tu ade mama maasakkan sawi masak air, ikan tenggiri bakar/panggang. Lepas mama dah balik sy start masak sendiri, sy masak ikan masin masak air asam, sawi rebus, singgang ikan tenggiri, ikan selar bakar,ikan bilis goreng lada hitam, kerabu pegaga, sup ikan merah/jenahak. Ikan masin masak air asam tu mmg sedap kalo makan dgn nasi panas n makan sekali halianye..pergh nikmat alhamdulillah. Selepas 30 hari sy start masak ayam masak halia, yg ni pon sodap hehe. Untuk breakfast plak just milo/kopi o dgn biskut/roti/roti canai/lempeng. Kalo time gatal tu ade jgak buat kopi susu sedapnye... Time tea time pun menu sama. Mlm2 kalau lapo je baru minum2. Semalam cucuk baby harraz sebulan, berat dah 4.8kg tinggi 56 cm. Alhamdulillah setakat ni bby baik n senang dijaga. Alhamdulillah.

Tuesday, March 31, 2015

Kelahiran anak kedua ku.....

Alhamdulillah, ku panjatkan sejuta kesyukuran ke hadrat Ilahi kerana Allah telah memudahkan urusan urusan kelahiran anak kedua ku :) Berat before preggy 52kg. Mase 4 bulan preggy 57kg. Setiap bulan naik 4 kg je akkibat makann byk hehe so berat akhir 39 weeks 76kg. So byk jgak naikkan. After 10 days pantang berat turun 65kg. So 10kg more to go hihi. Harini dah masuk hari ke-12 aku berpantang. Saje nak share pengalaman bersalin di hospital ampang. .hihi under Selangor k..Mase bersalinkan Khaleef dulu aku bersalin di hkl. Nanti ade mase aku akan ceritakan pengalaman betsalin dihkl ye.. Mase preggy kali ke2 ni my hubby la yg propose "kalini betsalin hospital apg nak?"mase die tny tu mmg xtfikir langsung,bile dah google2 tny kengkawan yg pernah bersalin sane y not. Antara feedback yg dceritakan positif, majoriti dr pompuan, dlm labour room pasang ayat quran, nurse n staff dorang lemah lembut n bla bla bla.. Plus, byk benefit tuk anak Selangor, anak uolls nanti bleh apply skim TAWAS bleh dpt sijil bernilai RM1,500..woww bukan tu saje anak uolls nanti bleh apply yayasan selangor etc. Kira adela benefitkan...hih kitaorg dah decide pg Hospital Ampang, dah ciap survey jalan dgn hubby dah nak drop kat mane nt senang. So dah decide! Hospital Ampang insyaallah. Mase preggy kalini, xsangka plak sampai 39 weeks 4 days aku kerja..xlarat mmg xlarat tp lg selesa kije dr layan sakit kat umah. My due on 20/03/2015 bersamaan hari Jumaat. Ummi dah cakap kat baby kuarla hari Jumaat di hari yg penoh barakah tp baby xmau hihi. Tpaksala tahan telinga dgr officemate membebel "eh dtg kije lg ke "eh bile nak meletop bla bla bla... On my due date, pg tu mmg dah rase mild contraction. Dah rase sakit tp xconsistent. Tp pg tu mmg rase sakit so aku decide amik mc jela. Esoknye Farah (sil) tunang so bz jgakla kat rumah tu. So hubby pun cuti standby. Then pada hari sabtu, 21/03/2015 pg tu aku siapla nak tlg ape2 yg patut kat dapur almaklumla my mil nak masak sendiri. Walaupun kesakitan sudah terasa tp kutahan jua huhu. Hubby dah byk kali bising xbg wat keje tp yela kesian plak. Mase pg toilet pg tu dlm 830 am terkejut tgk ade darah keluar. Dlm hati gembira bukan kepalang iyela baby dah overdue sehari risaula beb. Alhamdulillah pastu terus gtau hubby. Mase ni sakit still bleh tahan lg so sabar jela.. After dah setle Farah tunang, zohor tu kesakitan makin terasa huhu apepun mandi dulu solat pastu makan lauk kenduri..mase mkn dlm pukul 2 lbh contraction makin kuat selang 10-15 minit I think. Tp aku tahan lg sbb xnak pg hospital cpt2. But make sure pergerakan bayi kena sentiasa pantau. Dlm pukul 3 lebih my mil duk risau dah suh pg hospital dulu. Tp aku kate xyahla lg kejapp lgla tggu asar dlu nt susah nakk solat kat hospital. So tggu2 dlm kul 4lbh kesakitan makin kuat hingga xterbendung rase. Tiap kali contraction dtg aku akaan perpaut pd meja. Mase tu terus ckp ke hubby jomla pg hospital dah xtahan ni. Bersiap2 tgk2 430 dah azan, so aku pun solat dulu atas katil sambil duduk sbb xlarat sgt dahh. Lepas solat dlm kul 445 bertolak, lalu MRR2 so pahham2 jela jln jem. Bertahanla ssakit dlm kete mil pun tlg2 urut2 mane yg patut.dlm 5lbh sampai. Hubby drop dekat PAC je (patient asessment centre). Masuk then bg buku merah register. Belom setle regiater nurse panggil masuk die bg baju n kain pink die suruh pakai. Mase tu mate duk melilau tgk alhamdulillah katil lain kosong n dr laki sorg je ramai staff perempuan, insyallah bleh request dr perempuan. Inilah saat mendebarkan sbb setiap hari aku berdoa moga diuruskann staff wanita shj semasa bersalin. Lepas dah salin baju dtg sorg dr pompuan cina, dengan penuh lemah lembut die cek perut. Em agak besar baby puan anggaran dalam 3.5-3.6kg. Gullpppp.... "Nanti kita scan dulu ye puan nak tgk size baby" cuak dah aku. Then die mintak izin nak buat VE - cek jalan. Pastu dr tu kira 1 2 3 4 5 6. 6 cm dah ni puan. Aku pun ape lg terkejut berukla siap tny dr tu lg betul ke dr 6cm? Ingat baru 2 3 cm... Dr tu cek jalan xsakit langsung dah penuh lemah lembut xmcm kat hkl haritu sakit, kasar n guna alat. Yela kita husnuzon taula maybe hkl sibuk dan ramai org so dorg tension kot. Nurse pun cibukla duk wat ctg la ape benda tah kat perut aku..bile graf xcantik nurse akan kacau kepala baby. Aku cakapla kat nurse n dr tu baby tido kot xpon lapar sbb ibunye tgh lapar hehheh. Sorg nurse buat ve lg, sumpah xsakit die cek2dah 7 cm. Dr n nurse kat situ dah cuak sbb jalan bukan cepat sgt ni kena masuk LR dah tp penuh plak. Then dr laki tu, dr luqman dtg tlg cucukkan jarum je kat tgn. Pastu dlm kul 6 tolak masuk lr, sejuk giler...kena salin baju warna putih. Dlm tu ade sorg dr pompuan india, dr sofia (dr pelatih) & KJ Ruhana (ketua jururawat-sister). Aku pun tnyla dr "suami sy bleh masuk x dr?" Dr kate xbleh lg tggu sy pecahkan air ketuban.. Dr india tu buat ve lg, xsakit maybe sbb jln dah besar kot bukaan 7 cm. Dorg pun startla kosongkan pundi kencing etc. Sister tu bg gas etonox, die kate sedut bile sakit. Die letak kat tepi btk2 sebelah hidung aku. Lepas dah pecahkan air ketuban amu tny dr "suami sy dah bleh masukke?" Die cakap bleh then aku mintak die pNggilkan sbb hp pun aku xbawak. Xlame my hubby masuk, time ni sakit dah makin menggila yela bile air ketuban dah pecah auto.atik rase nak teran. Aku mngirIng ke kiri sambil pukul n genggam tgn my hubby hihi kecian die. Tibe2 rase nak muntah dsebabkan gas tu aku pun suh hubby letak jauh2 gas tu aku x leh nak bau la. Nasib bek xtmuntah dlm tu. Xlame lepas tu aku rase nak teran, bile sister tu cek die cakap " eh ni dah bleh teranni" aku pun ape lg teran sbb berharap sgt xde jahitan hihi tp setelah cube byk kali xberjaya. Sume staff dlm tu tmasuk my hubby beri semngat xberjaya jgak. Agaknye kepala besar kot terpaksala nurse tu gunting sikit. Lepad tu alhamdulillah tepat jam 6.54 pm labirka seorang mujahid seberat 3.55kg. Syukur, lega, terharu gembira sedih sume perasaan bercampur. Nak menangis pun ade. Hubby kucup dahiku terharu sgt. Bayi diletakkan atas dada dlm 10 minit n hubby azankan atas dada shj. Syukur semuanya dpermudahkan Allah dan yg paling penting urusanku diuruskan staff wanita shj alhamdulillah. Time jahit xyah nak cakap la sakit bukan kepalang wLau dibius. 5 jahitan. Su e setke dlm kul 730pm. Pastu ade nurse bg makanan nasi+ikan bakar+lobak putih. Nasib bek bleh makan. Dahla tgh lapar giler.Lepas makan aku tertidur dlm LR tu n dlm pukul 8 lbh ade nurse masuk kejutkan aku nak antar ke wad. Dorg bg wad 2 nd class sbb wad 3rd class penuh. Alhamdulillah sgt selesa aircond , 4 katil 2 bilik air ade air panas lg tau..3rd class pakai kipas je. Pendek kata sgt berpuas hati dgn servis hospital ampang. Staff n dr majoriti sume baik n lemah lembut. Bil pun cume RM33. Sgt murah. Terima kasih hospital ampang. Alhamdulillah.

Friday, January 10, 2014

Anugerah Terindah

Assalamualaikum semua & salam 1 Malaysia..(Saje je sbb petrol brg2 gula sume naik :-[) Lama xupdate sbb malas je rase nak bukak laptop/tap utk menaip, tp dah tgh boring2 ni tau2la mase berpantangkan so nak share pengalaman sy mase hari bergelar ibu. .Rasenya pengalaman ni mmg satu pengalamn yg xdapat dilupakan, sy yakin setiap ibu melalui perasaan yg sama kan3 hehehe. Diam xdiam pejam celik pejam celik dah setahun lebih sy & cinta hati berkahwin. So around Mac 2013 after 3 bulan ++ kami dikurniakan rezeki oleh Allah swt, berita yg kami tunggu2 selama ni berita kehamilanku. Mcmane bleh tau pregnant? Ok camni bcoz my period on regular basis so bile lewat sehari mmg rase semacam dah..mase tu plak bru balik jln jauh dr Penang melawat maktok-mak belah ayah yg tgh sakit tua, umur pun dlm 90 lbh dah. So mase baru balik dr penang tu rase pening2 kepala sgt2 sampai xlarat pg kije Isnin tu. Yela ingatkan pening sbb jln jauh kan n jem lg..so Isnin tu mc. Pastu mmg rase pening smacam la n rase mual2. Mase tu pelik jgak sbb mmg rase sakit mcm senggugut cume xde pun dtg2. Sakit tu bterusan almost 2 weeks. So after wat pregnancy test alhamduliah disahkan hamil! Mase tu rase mcm xpercaya pun ade betulke sy mengandung. rasa xsangka dlm perut ni dah ada 1 nyawa hehe Alhamdulilah sepanjang pregnant sy xmengalami alhan yg teruk..cume diawal kehamilan - first trimester (1-3 bulan) tu tempoh yg agak susah cktla. Mase first trimester sy asyik rasa mual2, pening2, cepat letih, xboleh bau sgt tumis2 ni, xsuke makanan fast food like kfc/pizza/hotdog etc. Mase tu mmg harap sgt cepat mase berlalu sbb tekak ni xseap je rase huhu tp demi baby dlm perut akan ummi gagahkan juga diri ini. Sepanjang 3 bulan tu perut kecik je lg so mcm xpercaya je dlm perut ni sedang mbesar sorang baby comel :) xsabarnye ummi nak jupe baby :) Second trimester (4-6 bulan). Masa second trimester ni alhamdulillah perut n tekak dah makin ok. Boleh makan mcm bese dah..mase ni perut dah start mbesar tp ramai org still xtau. Mase 4 bulan ummi still xdpt rase khadiran baby sbb confius lg bunyi perut ke baby g gerak.tp alhamdulillah mase 5 bulan ummi dah bleh rase baby dgn jelas. Lasak jgak baby ummi ni. Masuk third trimester (7-9 bulan), haa tempoh ni byk mnguji kudrat. Sbbnye spanjang tempoh ni sy dah start sakit2 kat bawah nak jln pun mcm kenderaan berat dah xlarat, terkedek2 hihi dulu bile tgk org mngandung jln smcm je rasa pelik nape dorg jln gitu tp bie diri sendiri dah pregnant baru tau nape hehe Bila preggy kita akan rasa perut yg dikendong tu..hehe. Pastu perut pun rase penuh semacam je xbleh dah mkn byk2. Bile mkn lebih ckt je perut rase mcm se'eh. Time ni mulala xleh baring. Kaki plak xleh jln jauh2 mesti rase lenguh. So kenala suh hubby sapukan minyak panas. Bukan mudah ibu mangandung. tp sonok sgt pregnant ni.. Terutamanya bila baby duk tendang2 duk main2 dk golek2 pusing2 dm perut kite comel sgt. Mase ni ummi n abi mmg xsabar nak tgk baby. Macamanela agaknye muke baby ummi ni yea... Mase 3 bulan berat sy 59kg. Rasenye dah naik 2-3kg kot mase ni. then akhir 37 minggu timbang 73kg. So naik dlm 15kg kot. Pas 4 hri bersalin berat dah turun 65kg. After 33 hari timbang dlm 61kg. Next entry sy cite pasal pengalama brsalin plak ek.

Tuesday, October 15, 2013

Majlis Bertandang..











Love Story Aida + Hafiz...

Tiba2 rasa nak  tengok balik gambar2 kahwin dlu..sedar xsedar dah dekat setahun setahun kami kahwin..Jom layan gambar jap...hehe..Kat bawahni gambar nikah + kenduri sebelah perempuan...











Thursday, November 1, 2012

Solat vs Makan

Emm walaupun mengantuk sudah sy nak curi masa jgak utk tulis blog ni bukan apa nak same share n jdkan pengajaran je di masa akan datang..:)

Semalam department tempat kerja ade uat dinner i.e. makan2 la sikit sponsor by departmentla..Sebanrnya ia mmg dah jadi tradisi setiap tahun so tempat yg dipilih tahunni ialah Saisaki Restaurant @ Wisma UOA II..Pernah dgr x?haa meh sy letak ckit gbr die...



Dengar nama Saisaki ni mulala aku takut..halal ke?huhu hati memang dah berbelah bahagi nak pg ni..tp nama dah bagi...So dinner tu start pukul 6-10pm.. Lagi satu risau macamna nak solat nanti ada surau tak kat sana?Nak pergi naik apa balik nanti macamana?So sy pun bertawakal mintak petunjuk dri Allah..Fatwa hati kata xpayah pergi tp ada suara kata pergi nafsu kot huhu makan free katekan. Biasala syni org kampung je xbiasa makan beria2 ni...

So bila tiba masanya memang dah tekad xnak pergi sbb rasa berat hati sangat nak pergi..Tiba2 bos pulak datang tanya sbb tengok dekat pukul 630pm sy still kat office tup2 sy terus jawab pergi huhu kawan2 yg lain yg still ada kat office pun desakla suruh pergi ajak pergi sekali. So apa lg sampaila di restoren tu akhirnya..:(

Bertolak dalam pukul 7pm so tau2 la ye Jalan Pinang tu waktu2 gini hujan plak tu memang jammed la..asyik2 tengok jam risaula magrhrib dah masuk dahla waktu pendek. Dorang mmg nak pergi b4 magrib. Sampai2 dah dlm 735pm...Apa lg dalam fikiran nak cari surau jela..Dah masuk dlm restoren tny waitress dia pun bg instruction yg xclear tp tryla follow...pastu tanyala kwn2 yg dah sampai kot2 dorg dah sembahyang..Kebanyakannya jawab xtaula..xpasti..Ya Allah sedih sgt bila saudara seagama sendiri meletakkan solat no 2..kalau sempat/mudah buat tp kalo susah/xsempat xbuat..Nauzubillah.. Masing2 sibuk menjamu nikmat makanan enak yg Allah bg tanpa segan silu dgn tidak menunjukkan rasa syukur pd Allah..Apa lg masa tu sy dgn sorg kakak ni terusla keluar cari surau xkira janji solat..cari2 punya cari alhamdulillah jumpa jugak suraunye..surau punyala cantik complete gitu. Tp itula nak dengan xnak je...

Sepanjang kat kedai tu memang takut nak makan lagi satu memang I xsuke makanan2 mentahni..So mkn buah minum air2 mkn gitu jela just penuhkan attendace. Sy ada emel Saisaki nk tanya bekenaan isu halal ni. So anda nilaila sendiri yea..

Emel:

Do you have certificate Halal from JAKIM?

Answer (from admin):


We are a PORK FREE Restaurant. All our ingredients from meat to chicken are from halal suppliers.
We do not hold a JAKIM halal certificate Because we do sell alcohol(Sake) and Beer in the premises.  
Lastly, all of our outlet are run by Muslim Head chefs. with their assurance we have open our doors to all races.
If you wish further verification via call i can ask our chefs to call you.